Om je huiselijke omgeving gezond te houden, is het essentieel om de lucht regelmatig te vernieuwen. Dit gaat het best door een krachtige ventilatie 10 minuten ’s morgens en ’s avonds. Je zult hierdoor de kwaliteit van de binnen lucht aanmerkelijk verbeteren. Maar hoe weet je welke apparatuur in je huis is geïnstalleerd en of het goed werkt?
Het hangt samen met de leeftijd van je huis. Afhankelijk van het bouwjaar van je, variëren de ventilatiesystemen.
Woningen gebouwd vóór 1920
Vanwege het gebrek aan regelgeving hebben deze woningen vaak geen specifiek apparaat voor ventilatie. Dit wordt vaak gedaan door het afdichten van defecten van het gebouw, door het openen van de ramen en door het schoorsteenkanaal. Er is daarom vaak geen ventilatiesysteem aanwezig om de lucht te verversen.
Woningen tot 1974
Ook deze woningen zijn over het algemeen slecht of niet geïsoleerd. Zo werd er voornamelijk enkel glas gebruikt, was er geen sprake van dakisolatie, vloerisolatie of muurisolatie. Een spouwmuur is daarentegen vaak wel aanwezig.
Woningen tot 2000
Deze woningen zijn vaak maar matig geïsoleerd. Vaak is er wel een HR combiketel en is er dubbel glas in de woonruimte aanwezig. Dit hangt samen met de energieprestatie-eis (EPC) die opgenomen is in het Bouwbesluit in de jaren 90 en vanaf dat moment is het isoleren van woningen eigenlijk pas begonnen. Hoe lager je EPC, des te energiezuiniger je woning.
De EPC voor een woning in 1995 werd vastgesteld op 1,5. In 1998 werd de EPC al verlaagd naar EPC 0,8. Er is sinds deze periode sprake van verduurzaming.
Woningen tot 2014
Woningen tussen 2000 en 2011 zijn allemaal goed geïsoleerd. Er is sprake van dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, mechanische ventilatie en dubbel glas.
De EPC eis startte in 2000 met 1,2 en was in 2011 nog maar 0,6. De eisen voor energieprestatie van woningen zijn in die tijd behoorlijk toegenomen.
Woningen vanaf 2015
Woningen vanaf 2015 zijn uitermate goed geïsoleerd. Er is dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, mechanische ventilatie en dubbel glas. De EPC eis was zelfs 0,4 geworden. Per 1 juli 2018 kregen nieuwbouwwoningen geen gasaansluiting meer en vanaf 1 januari 2021 is het zelfs wettelijk verplicht om (bijna) energieneutraal te bouwen volgens de BENG regelgeving.
Als je weet uit welk bouwjaar je huis stamt, dan weet je wat je kunt verwachten op het gebied van ventilatie. Een warmte terug win installatie zal over het algemeen niet ingebouwd zijn, behalve als je veel geluk hebt. Dit is een slimme manier om je huis meer energie-neutraal te maken. Je laat de warmte niet ongebruikt wegstromen.
De verse lucht die het huis binnenstroomt wordt verwarmt door de warmte van de vervuilde lucht. Hierdoor hoef je zelf minder te verwarmen en spaar je naast energie dus ook geld uit. Want als je hier nog geen gebruik van maakt, dan kun je wel een goed systeem hebben. Het is dan echter nog niet optimaal.